HISTÒRIA

Malgrat que la idea i el projecte de crear una colla de diables al centre Cultural de Port es llunyana, per diversos motius nova ser possible fins l'octubre de 1996, en el que un reduït grup de persones, ex-diables d'altres colles, van iniciar la formació i el manteniment de la colla. Així doncs, es configurà a la fi, la colla de diablesdeport2, nascuda a la secció autònoma, dins del Centre Cultural de Port, situat al carrer Sant Eloi nº 9 de Barcelona. Des d'aquell moment no ha parat de créixer, desenvolupar-se i fer-se partícip de totes les activitats que ha estat possible tant dins com fora dels barris de La Marina, més conegut com a Zona Franca.
La Colla es membre de Coordinadora de Diables de Barcelona des de la seva fundació. Un cop assolida la maduresa, l'any 1999, va dur-se a terme el bateig de la colla. Els nostres padrins van ser els Diables de Sants, la cerimònia va estar a càrrec de L'Ordre del MCX, i els testimonis ven ser el Drac Capellà d'Horta-Carmel i l'Skamot Diabòlic de L'Hospitalet de Llobregat.


Aquell any va ser doblement especial per que dins dels projectes de l'entitat hi figurava la colla infantil, Espurnes de Port, la qual va ser formada i bategada el mateix any. Des d'aquell moment va passar a ser membre del Secretariat de Colles Infantils de Barcelona. L'Associació diablesdeport2, es una macro entitat en la que, a part d'aquestes seccions de diables, també hi figuren els Gegants de La Marina, en Magí i la Quimeta, que després de romandre molts anys sense sortir, els mateixos membres de la colla de diables va decidir fer-se càrrec d'ells i fer-los cobrar vida de nou. Un cop tenir consolidat tota la entitat amb les seves corresponents branques, va començar a formar-se el respectiu grup de grallers, per acompanyar als gegants, i els tabalers, per fer dansar els diables al ritme de percussió tradicional. Tant diablesdeport2 com Gegants de la Marina i Espurnes de Port ha realitzat un munt de sortides, no sols dins de Barcelona, sinó sortint a Lleida, Girona, Manacor (Mallorca) i fins i tot a Sarajevo (Bòsnia-Ertzegovina) en commemoració dels 10 anys de germanor entre aquesta i Barcelona, per la col·laboració en la reconstrucció de la ciutat després de la guerra.


A l'actualitat, som una Associació oberta a tothom i bolcada en el nostre barri, amb una afluència de socis d'un centenar, i amb un volum d' actuacions de l'ordre d'unes 70 anuals, entre Diables i Gegants.